Pik-malke-maskinen...

Jeg har bygget mig en malkemaskine til at sutte pik.
Den er til dels inspireret af den, SiriusB byggede, og som du kan finde her: Mere...

Denne version er bygget på 2 cykel luftpumper (faktisk 4), min bajonetsav, en gammel hylde, diverse ventiler og slanger, fra min lokale akvarie-butik, og diverse beslag + skruer og møtrikker mv. samt et oliven-glas.

Materiale-liste:

For at begynde i 'den sjove ende', ser du her hvordan jeg har brugt oliven-glasset, og nogle af delene til akvarie-luftslangen.
For at få luft ind i, og ud af olivenglasset, har jeg brugt en diamant-stift, til at bore hul i bunden af glasset, og har så limet en 'studs' til slangen fast på glasset.
 

Jeg fandt ud af, at med den måde jeg fik det skruet sammen på, var der en tendens til, at pumpen ville pumpe en anelse mere luft ud i glasset, end den ville suge væk fra glasset - og da det jo ville få glasset til at trykke pikken ud, lavede jeg en modifikation, hvor 'reguleringshanen' (i større eller mindre grad) tillader, at der kan slippe en smule luft ud, når lufttrykket inden i systemet, er større end 'uden om'.

Her har jeg forsøgt at illustrere tanken, og skitsen skal forstås således: Hanen (grå/sort) kan åbnes/lukkes. Hvis hanen er åben, kan der løbe luft ud i ventilen (til højre for hanen), og her sørger ventilen for, at luften kan 'slippe ud i det fri'; og at der samtidig ikke kan 'slippe luft ind i systemet'.

På denne måde har jeg løst problemet med, at pumperne ikke er af 'optimeret kvalitet' - og derfor ikke 'suger' nøjagtigt lige så meget, som de 'trykker'. 
Det er bittesmå forskelle, og ventil-løsningen fungerer fortrinligt.

For at få en sikker lukning af olivenglasset, har jeg trukket et stykke MTB-cykelslange hen over enden af olivenglasset, (med begge 'kanter' op på glasset), og så har jeg sikret mig, at det bliver der, ved at gi' det en gang elektriker-tape.
Det giver en blød og fleksibel 'muffe', der tillige har en blød kant.

Pumperne, er af samme fabrikat og type, som jeg tidligere har brugt, til at lave vakuum-pumpe af (og derfra har jeg ideen). Du kan se detaljerne her: Mere...

     

Jeg har valgt at bruge to pumper, fordi jeg gerne vil have flyttet en stor mængde luft, og da det er lidt begrænset hvor lang en 'vandring' jeg kan få bajonetsaven til at levere, var det en nærliggende ide, at gøre pumpen 'dobbeltløbet'.

På billederne herover, kan du se, hvordan jeg har monteret pumperne.
På de to første billeder kan du se, hvordan jeg har brugt 2 små vinkler (som jeg har rettet ud), til at holde pumpe-håndtagene fri af listen, så der er 'fri bevægelse'.
Inden i hullet i pumpehåndtagene, har jeg lagt et stykke aluminiums-rør på 10mmØ, købt i Silvan, for at sikre mig, at gevindet ikke gnaver håndtagene i stykker.
På det næste billede, kan du se hvordan jeg har brugt et langt stykke gevindstang, til at holde pumpernes nederste ender fast, lige over 'ryggen' på bajonetsaven, og på det sidste billede, har du så, hvordan jeg har spændt patentbåndet fast om pumperne, og låst dem fast med møtrikker.

Ombygningen af pumperne (stemplerne):

1/

På billede 1/ ser du hvordan enden af pumpen ser ud, når du skiller den ad. Når 'skumfidusen' vender denne vej, laver pumpen overtryk, når man pumper, fordi der løber luft forbi 'skumfidusen', når man trækker håndtaget op af pumpen, men når man skubber håndtaget ned i pumpen, lukker 'skumfidusen', sådan at der ikke kan komme luft forbi den.
Inden i skumfidusen sidder der en møtrik, som du skruer af stempelstangen, og derefter skruer du skumfidusen og pladen af.

2/

Sådan ser det hele ud, når du har skruet møtrikken og skumfidusen og skiven af.

3/

Nu skruer du a/ møtrikken, b/skumfidusen, og c/ skiven på igen, men sådan at skumfidusen nu 'vender den anden vej'.

4/

Nu skruer du møtrikken og skumfidusen af pumpe nummer to, hvorefter du skruer skumfidusen og møtrikken fast på den første pumpe, sådan at de sidder, som du ser på billedet.
Nu har du en pumpe, der 'pumper begge veje'. -Og hvis du vil have en 'dobbeltløbet' pumpe, så gør du det bare én gang til, med to andre pumper.

For at 'få fat' i savbladet, på bajonetsaven, er det faktisk nødvendigt, at gå ret langt, ellers så 'glider' savbladet i samlingen, og så er der ikke noget ved det hele.

Jeg har forsøgt at bore et hul i savbladet, men jeg har måttet opgive. Savbladet er hærdet, og dét har jeg ikke bor, der kan bore i. (De findes sikkert, men min løsning fungerer nu også prima).
Det jeg har gjort, er at købe 2 'hulplader' i Silvan, hvorefter jeg har boret hullerne op, for at der kan gå et 6mm gevind igennem. Derefter har jeg spændt hulpladerne sammen, med én på hver side af savklingen.
Endelig har jeg fundet ud af, hvor hullet til 'forbindelsen' mellem savbladet og vippearmen skulle være, og har så boret et 6mm hul til det stykke gevind.

Beslaget jeg har brugt, til at skrue forbindelsesbolten fast på vippearmen med, er 'den korte ende' af et hængelåsoverfald.
Jeg skar messing-nitten i hængelåsoverfaldet over med en nedstryger, og pillede den ud, hvorefter jeg borede hullet en anelse større, så der var plads til et 6mm gevind.
Derefter skruede jeg gevindstykket fast i beslaget, og mærkede op, hvor hullerne skulle være - borede dem - og satte så 3 bolte i hullerne, gennem beslaget og vippearmen.

Nu kunne det logiske spørgsmål være "hvorfor ikke bare en almindelig skrue, gennem hulpladerne, og ind i listen?" - og det forsøgte jeg da også, men skruen kunne ikke stå for belastningen, den knækkede ganske enkelt...

For at vippearmen kan vippe, (og holde til det), har jeg brugt et port-hængsel.

Dette hængsel giver 1/ stor styrke, og 2/ gode befæstigelsesmuligheder - og med de kræfter, der er på spil, er det vigtigt.
Jeg har valgt at afstive vippearmen, med et stykke 15x43mm liste, fra Silvan, da jeg fandt ud af, at metal-løsningen buede sig, og derfor ikke afleverede hele bevægelsen til pumpehåndtagene (og det var godt nok meningen).
Den øverste ende af vippearmen, har jeg forstærket med et stykke værktøj, jeg oprindeligt fik, da jeg skulle lægge 'klik-gulv', og sammen med listen giver det en vippearm, der er tilstrækkeligt solid, og tilstrækkeligt stiv.

Hastigheds-reguleringen ser du her, det er det orange 'hjul' på bajonetsavens håndtag.

Her kan du for resten også se, hvordan jeg har samlet de to luftslanger, fra pumperne, med et T-stykke.

Jeg har naturligvis lavet en video, hvor du kan se maskinen i funktion, den kan du se her: